Spelvorm & hcp

Voor de prijzen of voor de fun :-)

Het nieuwe WHS vnaf 1 maart 2020

Wat betekent dat voor de Golfladies
  • Check je huidige (playing) hcp
  • Wissel je scorekaart uit
  • Noteer je slagen (een streep = 11)
  • Noteer met je marker de eindscore en geef die door
  • Voer je kaart in bij golf.nl of de Scherpenbergh
  • Check een dag later wat je hcp is en pas die weer toe op de eerstvolgende ronde! :-)

Op de vrijdagen spelen wij altijd Stableford

In het WHS blijft stabelford gewoon bestaan als spelvorm voor sociale rondjes, wedstrijden en qualifying ronden. In een stablefordwedstrijd zal het klassement nog steeds bepaald worden door het aantal stablefordpunten van de deelnemers. 

Dus: als je mee doet voor het leaderboard, dan noteer je je slagen op de scorekaart. LET OP: je markt voor elkaar!
En je score wordt bepaald door het aantal slagen dat je meekrijgt. (Playing handicap)

Is er nog steeds een playing handicap en krijg ik nog slagen mee?
Ja. Bij een qualifying ronde speel je nog steeds met een playing handicap, krijg je nog steeds slagen mee, net als voorheen. Maar die playing handicap heet in het WHS een course handicap. Deze is te vinden in de handicapslagentabel van de Scherpenbergh. Op een scorekaart kun je, net als altijd, aan de hand van de stroke index noteren op welke holes je slagen krijgt en hoeveel. In de app GOLF.NL wordt automatisch aangegeven hoeveel slagen je krijgt op een hole.

Wat vul ik in op mijn scorekaart als ik een hole niet afmaak?
Op een hole waar je een streep of geen score hebt, vul je 11 als score in. Voor handicapdoeleinden wordt deze 11 automatisch omgezet in een netto double bogey (in het stablefordsysteem is dat de eerste score op een hole die geen stablefordpunten meer oplevert). Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je handicap sneller omhoog gaat omdat je je bal oppakt om snel door te spelen!

 

 

Voor de gezelligheid of ‘spek en bonen’ kan dat nog..?

Ja natuurlijk! Soms heb je je dag niet of heb je een blessure waardoor je wel voor de gezelligheid mee wilt lopen, maar van te voren al weet dat je geen qualifying ronde gaat lopen. Dat geef je dan van te voren aan, aan je flight. Je noteert dan geen score of wel, maar hij gaat niet mee voor de dagwinnaar en ook niet op het leaderboard, en je vult hem dan ook niet in op golf.nl.

En ben jij een dame die sowieso niet zo nodig ‘voor de punten’ hoeft mee te lopen; dan veranderd er ook niks, je loopt gewoon gezellig mee, je kan ook een scorekaart invullen, maar jouw score wordt verder niet opgenomen op het leaderboard of voor het dagresultaat!

Waarom is het inleveren van kaarten nu zo belangrijk?
Het invoeren van een scorekaart via de Scherpenbergh of golf.nl  is van belang voor het uitrekenen – en spelen – met een reële handicap. Deze reële hcp is weer van belang voor het meedoen op het leaderboard en in aanmerking komen voor dagprijzen en titel Golflady van het jaar! Met het nieuwe systeem kan je namelijk niet meer zelf je hcp uitrekenen en is er ook geen sprake meer van een ‘buffer’ etc.